Svet Gljiva

Rubrika o glivama jestivim i lekovitim

macrolepiota-rhacodes-cupava-suncanica

Samo za dobre poznavaoce “šumskog blaga“ – čupava sunčanica. Šešir: prečnika je od 15-25 cm. U mladosti je loptastog, zatim batinastog oblika, a kada se otvori, na sredini ostaje ispupčenje. Kako šešir raste, kožica se raspucava, ostaje celovita samo na vrhu šešira. Ispod sitnih krpica kožice proviruje vlaknasto meso kojeČitaj dalje

Gljive za zaštitu bilja

Pročitajte kako.U svetu postoji mnoštvo različitih grupa gljiva, a neke od njih mogu biti iskorišćene u poljoprivredi, kao prirodni biopesticidi.Čitaj dalje

Uzgajanje gljiva u vrtu ili voćnjaku

Trebaće vam strpljenje i vreme, ali će vas priroda nagraditi ubranim gljivama.  Uzgoj gljiva je moguć u vlastitom vrtu ili voćnjaku. Ljubitelji gljiva s nestrpljenjem očekuju tople dane kako bi krenuli u berbu gljiva, ali osim potrage za gljivama u šumi možemo ih uzgajati u našem vrtu ili voćnjaku. Za uzgoj gljiva na ovaj način trebaće vam pogodan prostor, malo znanja i mnogo strpljenja.Čitaj dalje

Žute kapice za zdravlje – Lisičarke

Osim što, između ostalog, sadrži osam esencijalnih aminokiselina, belenčevine, proteine, enzime, polisaharide, provitamin A, vitamine B kompleksa, D2 i C, lisičarka je niskokalorična i 90 odsto njenog sastava čini voda. Zato je omiljena i među ljudima koji paze na liniju. U 100 gr lisičarke ima samo 12 kilokalorija.Čitaj dalje

Veoma lekovita tibetanska gljiva (gljiva u mleku) je poreklom iz Indije, vrlo je retka a odgajili su je stari tibetanski monasi. Nakon puno ispitivanja, pogotovo u Nemačkoj, ustanovljeno je da ima izuzetna lekovita svojstva i da je odlično sredstvo za prevenciju u očuvanje zdravlja kao i za lečenje mnogih bolesti.Čitaj dalje

Šešir: prečnika je do 15 cm, od žute, preko smeđe do crno-zelene boje. Prekriven je uzdignutim, oštrim, zrnastim čupercima tamnosmeđe boje, koje najčešće spere kiša.Čitaj dalje

Osim što su toliko ukusne da u trenu mogu obogatiti baš svaki obrok, gljive je vrlo zdrava u hranjiva namirnica koja bi se svako toliko trebala naći na vašem tanjiru . Naime, samo 80 grama gljiva sastavom može zamijeniti jedan dnevni obrok voća i povrća.Čitaj dalje

Ši take ili mirisna aniska (Lentinula edodes) je visoko cenjena gljiva na Dalekom istoku, a ime je dobila od japanske reči ši – hrast i take – drvo.Čitaj dalje