Biljka iz raja – Sena

Opis biljke:

Sena je žbunasta biljka sa parno perastim lišcem. Lišce je po celog ruba na kratkoj peteljci, tanko kožast i krto žuto-zelene boje. Droga su tanki, kožasti, lomljivi, po obodu celi listovi zeleno žućkaste boje. Od Sudana do Irana rastu nekoliko vrsta sene: zrelo, osušeno i iseckano lišće od sene upotrebljava se kao jako i oprobano sredstvo za čišćenje, kao blag laksans. Sena je biljka koja ne raste na nasim područjima, nego se nalazi na području Afrike i Azije.

Latinski naziv:

Cassia angustifolia

Sastav:

Sadrži glikozide, senozide A i B, flavonoid, sluz, tenin, smole i antrahinonske derivate.

Upotreba:

Aktivni sastojci lista sene deluju na Aurbachov kompleks, nervne završetke u zidu debelog creva, pojačavaju peristaltiku, pasažu hrane i deluju laksantno. Čaj od sene pomaže prirodnom varenju, sprečava lenjost creva i zatvor

Od lišća se spravlja čaj na taj način što se 1 kašika (oko 10 gr) lišca prelije šoljom ključale vode, češće promeša i posle 20 minuta procedi i pije. Senino lišće se ne sme upotrebljavati za vreme trudnoće, zapaljenja mokraćne bešike ili zapaljenja materice. Inače je upotreba seninog lišća vrlo česta. Slićnog, ali blažeg dejstva su mahune od istih vrsta. Čaj se priprema vrlo jednostavno. Za pripremu je najbolje koristiti gotove, standardizovane lekovite preparate koji u jednoj kašikici sadrže tačno određenu količinu lekovite materije. Za jednu šolju je potrebno toplom (ne vrelom) vodom preliti 0.5-2 g (1 / 3 ili cela čajna kašika) čaja ili instant čaja i pustiti da odstoji kratko vreme. Uvek pripremite svež čaj.

Od nuspojava, koje se mogu uočiti za vreme uobičajenog doziranja čaja, treba spomenuti potpuno bezopasno crveno obojenje urina. Ovaj čaj se ne bi trebao primeniti tokom trudnoće i dojenja kao ni u lice s naglom pojavom bolova u trbuhu i posledičnim zatvorom koji su posledica akutnog stanja (upala slepog crijeva, zapletaj crijeva….).

Nakon uspostavljanja normalne funkcije creva.. prekida se sa primenom čaja do sledeće potrebne prilike.

Izvor: http://www.travarisrbije.com/