Bez dobrog podruma nema ni dobrog vina

Vinogradari pripremu podruma moraju obaviti na vreme. Kada otpočne berba i prerada grožđa podrumi moraju biti spremi da dočekaju novu sezonu. Iskusni vinogradari i vinari pripreme za berbu počinju na vreme, obično sredinom ili krajem , avgusta meseca zavisno od vinogradarskih područja i vremena sarevanja grožđa, kako bi se izbegli zastoji u toku berbe i procesa prerade grožđa.

Pripreme obuhvataju:

  • pregled i ispravnost opreme u podrumu kao što su muljače, prese, cednice;
  • zatim pripreme vinskih sudova (bačve, cisterne, kace);
  • nabavku potrebne dodatne opreme i materijala i to širomera, zatim nabavka kvasaca, bistrila, sredstva za sumporisanje.

Ako vinobran nije kupljen ove godine već postoje prošlogodišnje zalihe i ako je pritom neadekvatno čuvan treba biti jako obazriv. Ovo sredstvo vremenom gubi zaštitna i antiseptička svojstva , pa posledice mogu biti katastrofalne zato je radi svake sigurnosti najbolje nabaviti nove količine vinobrana.

Pripreme podruma

Podrum je ogledalo svakog vinara. Tokom cele godine mora biti čist, a posebno pred berbu mora se detaljno očistiti, jer mošt i vino brzo upijaju sve nepoželjne mirise. Zbog toga se u podrumu ne sme držati krompir, kupus, nafta, sirće, a pogotovo ne sredstva za zaštitu bilja. Pod u podrumu obavezno mora biti betonski ili po mogućstvu popločan kako bi se lakše održavala higijena. Kanalizacija u podrumu je od presudnog značaja kako bi se u toku pranja odvodila nečistoća iz podruma.. Poželjno je da su zidovi podruma obloženi keramičkim pločicama, ili bar da su dobro očišćeni i okrečeni. Za zaštitu zidova podruma od plesni koriste razna sredstva kao što je kreč, sumpor dioksid i dr..

Pre berbe obavezno podrum okrečiti i sumporisati paljenjem sumpornog praha. Pod se opere vodom u kojoj je rastvorena soda. Na ovaj način uništava se nepoželjna mikroflora . Podrum treba dobro srediti jer bez dobrog podruma nema ni dobrog vina. (Izvor: zdravasrbija.com)