Naslovna » Abeceda Ishrane » Bašta slezove boje –  Crni slez
Abeceda Ishrane Darovi Prirode

Bašta slezove boje –  Crni slez

Crni slez (Malva sylvestris L) pripada porodici Malvaceae uz druge vrste slezova.

Dvogodišnja je ili trajna biljka koja u dobrim uvetima naraste i preko 1 metar visine. Dekorativna i prelepa biljka izvanrednog lekovitog sastava

Razne vrste iz porodice slezova rastu uz puteve, kanale, na zelenim livadama i kamenjarima gotovo posvuda. Zbog svoje izuzetne lekovitosti ubraja se u jednu od najlekovitijih biljaka našega podneblja.

Lekovita snaga sleza poznata je još od davnina. U narodnoj medicini koriste se sve vrste slezova pa i ukrasni slez jer sadrži velike količine sluzi.

Listovi i cvetovi crnog sljeza u sebi sadrže oko 6 – 8 % sluzi zbog čega se koriste u obliku čaja za ublažavanje kašlja te kod raznih upala disajnih puteva kao i kod gastritisa, upale sluznice bešike, crevnih i želučanih kanala, usne šupljine te kod čira na želucu i crevima.

NAČINI UPOTREBE – (iz knjige Bilje iz božje lekarne Marije Treben)
Priprema čaja
  • Čaj se priprema u hladnoj vodi kako se ne bi uništila lekovita sluz. Vrhom punu kašikicu bilja preliti sa 2.5 dcl vode. Treba odstajati preko noći pa se ujutro ugreje i pije u gutljajima.
  • Cela biljka koristi se u lekovite svrhe. Najveći postotak lekovite sluzi koji sadrži nalazi se u sveže ubranoj biljci. Ipak, iako sušenjem gubi neka lekovita svojstva još uvek je dovoljno lekovita da se koristi u zimskim mesecima kada se ne može pronaći u svežem obliku.
  • Cvetovi, listovi i stabljike sakupljaju se od juna do septembra.
  • Sveži ubrani listovi koriste se u salatama ili varivima kao i drugo lisnato povrće.
  • Sveži cvetovi crnog sleza jestivi su i lekoviti i čarobno izgledaju kao dekoracija raznim napitcima i salatama.
  • Zeleni pupoljci jedu se sveže ubrani ili se dodaju salatama. Deca ih obožavaju pa na seoskim imanjima i nema deteta koje nije kušalo ove lekovite pupoljke.
  • Listovi i cvetovi crnog sleza koriste se i kao oblozi i kupke kod raznih preloma gležnjeva ruku i nogu te za zacelivanje rana, čireva, odnosno oteklih ruku i nogu.
  • Kupke za ruke i noge

U 5 litara hladne vode dodamo vrhom pune dve šake crnog sleza (list i cvet) te ostavimo tokom noći da odstoji. Sutradan sve zajedno zagrejemo do temperature koju možemo podneti. Vreme kupanja u toj kupci je 20 minuta.

Oblozi

Čajni talog s malo vode lagano zagrejemo i smešamo u kašu sa ječmenim brašnom, namažemo na lanenu krpu i još toplo položimo na obolelo mesto. Ječam prije upotrebe skuhati i toplo umešati sa čajnim talogom.

Izvor: http://organskocarstvo.blogspot.rs/