Naslovna » Bio Bašta » Balkonski mini staklenik
Bio Bašta Praktični Saveti

Balkonski mini staklenik

Čak i u zimskim mjesecima na balkonskoj gredici se može uzgajati različito jestivo bilje. Ovisno o vremenskim uvjetima, kao primjerice prošle godine (sve se čini da će tako biti i ove) kada je zima bila izrazito blaga, moguće je sve do proljeća na balkonu uzgajati lisnato povrće.

Na svojem balkonu većinu povrća uzgajam u drvenim sanducima koji ukoliko ih se prilagodi mogu postati mali staklenici /plastenici u kojima će biljke rasti čak i u hladnijim mjesecima.

Prednosti balkonskih gredica

Stambena zgrada donekle služi kao toplinski izolator, što može zimi stvoriti povoljne uvjete za uzgoj pojedinog povrća i začinskog bilja (rotkvice, ružmarin, salata, luk).

Zaštita od naleta hladnog vjetra je presudna pogotovo ako je balkon okrenut prema sjeveru. Balkonske lože ukoliko ima dovoljno svijetla idealne su za uzgoj povrća jer je u njima zimi temperatura iznad ništice.

salatablitaspinat Blizina “vrta” omogućava da se svakodnevno izdvoji 5 minuta za biljčice što će u konačnici rezultirati dobrim urodom.

Zemlja koja se koristi visoko je kvalitetna budući da zbog malih površina možemo uložiti u kupnju kvalitetnog komposta ili vrtne zemlje.

Rizik od biljnih bolesti i nametnika je malen, a i vrlo se lako sanira ukoliko se pojave primjerice biljne uši.

Posude ili sanduci u kojima se uzgaja povrće mogu se držati na povišenom što je od velike pomoći za kičmu.

Presadnice koje se uzgajaju u sanducima zaštičene su od nametnika i veća je šansa da će sve preživjeti.

NAPOMENA

Snažni vjetrovi na balkonskim i krovnim vrtovima mogu oštetiti biljke krhka rasta i one nježnih listova.

Povrće u drvenim sanducima

Većina povrća, začinskog bilja, kao i bobičastog voća može se uzgajati u zemlji dubine 40 cm, a za povrće kao što je salata čak je i 10 cm dovoljno.

Zato kod odabira posude/sadnuka treba imati na umu nekoliko stvari:

Kada se u sanduk jednom stavi zemlja dobiti će značajno na težini zbog čega će biti otežano pomicanje po balkonu.

Ukoliko se koristi drvo potrebno je iznutra staviti najlon kako bi se zaštitilo od truljenja. Također je potrebno izvana premazati lakom jer će inače rok trajanja biti kratak.

Plastične posude ne trebaju nikakvu doradu, no bolje je izbjegavati jeftine tegle jer one brzo propadaju.

Izrada drvenog sadnuka

pomični staklenik1Dimenzije sanduka uvijek treba prilagoditi uvjetim na balkonu. Prva ograničenja o kojima treba razmišljati je nosivosti zidova i podova balkona i postoji li otvor za drenažu. Ukoliko se rade veliki sadnuci preporuka ih je staviti uz rubove ograde ili zid zgrade gdje je podloga manje opterećena. No, sanduk dimenzije 50/50/50 ne predstavlja opasnost i slobodno se može postaviti na bilo kojem dijelu balkona.

Kako bi smanjila težinu sanduka prilikom izrade koristim najmanju moguću količinu drvene građe odnosno ostavljam između pojednih dasaka i letvica prorede od 10 cm. Da bi se spriječilo rasipanje zemlje, unutrašnjost sanduka obloži se jutom, najlonom i industrijskim filcem.

Kotači su jedan od važnijih elemenata na drevnim sanducima jer su izuzetno korisni, budući da se pomoću njih sanduci mogu lako pomicati prilikom čišćenja terase ili preuređenja terase iz ljetne u zimsku shemu.

U suprotnom, jednom kad se sanduk napuni gotovo ga je ne moguće pomaknuti sa mjesta, a da se pritom ne izazove bruh.

Kako bi vizualno sakrila najlon kojim je obložena untrašnjost sanduka, prvo postavljam jutu koja u ovom slučaju ima isključivo dekorativnu ulogu, a nakon čega stavljam najlon, pa industrijski filc. Svaki sloj pričvrsti se za površinu tapetarskom klamericom.

Drenaža i zemlja

Iako je u sanduku potrebno napraviti otvore za drenažu, primjetila sam da više brige imam oko održavanja vlage u zemlji nego suprotno. Pretpostavljam da je to zbog veličine konstrukcije za razliku od tegle koju je potrebno staviti na podložak za drenažu. Unatoč tome što praksa pokazuje, uvijek napravim nekoliko rupa sa bušilicom na dnu sanduka kroz najlon, filc i šperploču. Dodatno za drenažu može se još staviti sloj od  5 -10 cm sitnih grančica i drugi slični biootpad iz vrta poput stabiljka od kukuruza i suncokreta. Količina zemlje ovisi o dimenzijama sanduka. Omjer humusa i vrtne zemlje može biti 50:50 bez strogih pravila. (Izvor: urbanavrtlarka.com)