Bakini recepti iz kuhinje za sve boljke

Sačuvajte jetru

S obzirom na veoma zahtevnu ulogu koju ima, zbog čega je i zovu ”fabrikom organizma”, zdravlju jetre treba posvetiti maksimalnu pažnju. Pre svega, ovaj organ zaslužan je za čišćenje krvi i eliminaciju toksina iz organizma. A da bi ona tu ulogu obavljala kako treba, važno je redovno čistiti jetru. U prodaji se mogu naći razni preparati koji se koriste u tu svrhu, a narodna medicina preporučuje veoma jednostavnu i efikasnu metodu.

Recept: Svako jutro, pola sata pre doručka, popiti mešavinu kašike kvalitetnog maslinovog ulja i soka od limuna. Budući da sa ovim lekom ne možete da preterate, slobodno ga koristite koliko god želite i koliko vam to prija.

Oslobodite se bola u kičmi

Ovaj recept u prvi mah deluje previše jednostavno da bi bio baš toliko delotvoran, ali se u praksi dobro pokazao. Tajna je u suvim smokvama, kajsijama i šljivama jer sadrže supstance koje podstiču regeneraciju intervertebralnog diska, svojevrsnog amortizera između pršljenova. Ova mešavina ih jača, pa pršljenovi normalno naležu na svoja mesta. Naročito se preporučuje sportistima čija kičma inače trpi veliki fizički napor. U tom slučaju može potpuno da je regeneriše.

Recept: Svako veče pojesti po jednu smokvu, jednu suvu kajsiju i pet suvih šljiva. Ponavljati 40 dana.

Ulje cimeta – eliksir zdravlja

Cimet, nezaobilazni sastojak raznih poslastica, važi za jedan od najboljih prirodnih antioksidanasa koji eliminiše štetno dejstvo slobodnih radikala i time sprečava ćelijska oštećenja. Kada se kombinuje sa maslinovim uljem, dobija se dragoceno lekovito sredstvo. Između ostalog, poboljšava cirkulaciju krvi, sprečava stvaranje tromba i reguliše nivo šećera u krvi.

Recept: Staviti 10-12 štapića cimeta u staklenu teglu od 1 l, pa preliti kvalitetnim maslinovim uljem, zatvoriti i ostaviti na toplom mestu da odstoji 21 dan. Procediti i sipati u staklenu flašicu. Piti ujutru i uveče po jednu kašičicu ulja, a može se upotrebljavti i kao preliv za salate. Takođe, može se koristiti i za masažu bolnih mesta. Izvor: http://www.lekovitobilje.rs/