Naslovna » Ukusni Zalogaji » Bakalar: Kraljevski ‘smrdljivac’ koji čuva našu liniju
Riba i Plodovi mora Ukusni Zalogaji

Bakalar: Kraljevski ‘smrdljivac’ koji čuva našu liniju

Prva asocijacija na bakalar svakako je njegov intezivan miris zbog kojeg ga brojni izbegavaju probati, no ova vrlo cenjena riba obiluje nutritivnim vrednostima, a načini njegove pripreme dovedeni su do savršenstva primamljivog svakom nepcu. Donosimo priču i jednostavan recept ovog ‘kralja’ među ribama.

Sve što niste znali o bakalaru

Bakalar je na mediteranski sto ušao preko Venecije, a onamo ga je sa severa, nakon brodoloma, donio trgovac Pietro Querini.

Delom legenda, a delom i stvarna priča iz šesnaestog veka govori da je Pietro Querini, mletački pomorac i trgovac, odgovoran za dolazak bakalara na Mediteran, a preko Venecije i u naše krajeve.

Querini je sa svojim brodicama doživio brodolom uz obalu Norveške gde je prvi put okusio tu iznimnu ribu, ali svežu. No, kada se uputio prema Serenissimi, nakon meseci izbivanja, svoju je brodicu nakrcao suhom ribom koja je zgrozila njegove savremenike intenzivnim mirisom.

Bakalar kao delicija

Gurmani kakvi jesu Venecijanci pretvorili su bakalar u sjajnu deliciju pripremajući ga najčešće ‘on bianco’, s krompirom u finu kremu. Na našim je obalama, gdje se ubrzo našao, bakalar zaplivao u izdanju ‘na kašiku’ u supi s krompirom i pasiranom rajčicom, ili zapečen ‘na padelu’, pa čak i obojen crnilom sipe.

Riba iznimnih nutritivnih vrednosti

Bakalar je odličan izbor za sve koji brinu o zdravlju i kalorijama jer sadrži važna dijetoterapijska svojstva i visoko je kvalitetna namirnica u nutritivnom smislu.

Obiluje kalcijumom, jodom i gvožđem, s vrlo malo masti. U bakalaru ima vrlo malo ugljenohidrata, a 100 grama bakalara sadrži tek 80 kalorija.

Masti koje sadrži iz reda su esencijalnih, omega 3 masnih kiselina, koje su najprihvatljivije i utiču na neželjene promjene na arterijama, smanjuju razinu holesterola, snižavaju krvni pritisak i deluju protuupalno.

Bakalar bi trebao biti nezaobilazna namirnica u prehrani dece zbog vitamina D koji je važan za pravilan rast i razvoj deteta.

Za nadolazeće praznike isprobajte jednostavan i ukusan način pripreme bakalara u kojem će zasigurno uživati i vaša deca.

Namaz od bakalara

Sastojci:

300g kuvanog bakalara, 200 g sirnog namaza, 1 do 2 češnja češnjaka, pola svežnja peršuna,1 list lovora, 3 kašike maslinovog ulja i par kapi limunovog soka, sol i papar po želji

Priprema:

  1. Očišćeni bakalar skuvati u vodi u koju se prethodno stavi list lovora.
  2. Skuvani bakalar vilicom usitniti, dodati sirni namaz, češnjak, tri kašike maslinovog ulja i par kapi limunovog soka. Sve dobro zgnječiti štapnim mikserom. Dodati začine i dobro usitnjeni peršin te izmiješati.

Namaz poslužite na prepečenom hlebu uz zelenu salatu. Možete ga čuvati u slaklenci spremljenog u frižideru kako biste uvek imali pri ruci zgodne zalogajčiće kada vam u praznikee dane navrate gosti. Izvor: zadovoljna.hr

Dodaj Komentar?

Šta misliš o ovoj temi? Napiši komentar ...