Avgust -Letnja berba voća

SOBNO BILJE I UKRASNI VRT

Igličastu živicu režemo tako da se pri vrhu sužuje, na taj način pri dnu se neće ogoliti. Travu kosimo više, na 4-5 cm, da je ne pogodi suša i visoke temperature. U drugoj polovini meseca počinjemo saditi nove cvatuće ukrasne lukovice (cesarski tulipan, krokusi, zvončići, scila…)

U VINOGRADU

Zaštita u vinogradu svodi se na obranu od pepelnice i sive plesni. Potkraj meseca obavi se prikraćivanje mladica, a raznozrele stolne sorte se odlistavaju i po mogućnosti mrežama štite od ptica i insekata.

U VOĆNJAKU

Beru se letne vrste voća. Provodi se zelena rezidba. Obavljaju se cepljenja na spavajući pup. Ukoliko nema kiše, voćke se zalivaju.

U POVRTNJAKU

Pojačan je napad nametnika i potrebna je redovita zaštita. Sve više se tlo suši i sve više treba povrće zalivati. Prekopava se tlo posle berbe kultura. Seje se: blitva, mrkva, peršun, pasulj-mahunar, salata radič, endivija, spanać, poriluk, luk srebrenac, matovilac, kineski kupus. Sade se: cvetača, kupus, kelj, kelj pupčar, brokula, salata, radič, endivija, raštika, korabica, poriluk, ljutika.

U VRTU

Reže se crnogorična živica. Crnogorično drveće se sadi i presađuje. Ocvale trajnice razmnožavaju se deljenjem. Zimsko cveće sadi se na otvorenom.