Naslovna » Abeceda Ishrane » Veganska Ishrana » Akvafaba – veganska zamena za jaja
Abeceda Ishrane Veganska Ishrana

Akvafaba – veganska zamena za jaja

Mada opšte uzevši jaja spadaju u zdrave namirnice, neki ih ne konzumiraju iz raznih razloga.

Dobra vest za njih je da postoji prirodna zamena koju je prvi primenio jedan Francuz, a zove sa akvafaba.

Akvafaba je zdrava, jeftina i može u potpunosti da zameni belance, pa čak i celo jaje. Prema analizi Norveškog instituta za istraživanje hrane, akvafaba se prevashodno sastoji od skroba i proteina. Upravo ta posebna mešavina skroba i proteina, ali i nekih drugih materija koje mahunarke otpuštaju kad se kuvaju, daje ovoj tečnosti širok spektar korisnih kulinarskih svojstava. Ona deluje vezujuće, želatinozno, emulgujuće, zgušnjavajuće – upravo kao što bi se ponašalo i belance jajeta. Po sastavu belančevina akvafaba je slična belancetu – samo što je koncentracija proteina oko 10 puta manja nego što bi bila u belancetu.

Naime, pre tri godine je Žoel Rosel, francuski kuvar, utvrdio da se tečnost iz konzervi nauta može upotrebiti umesto belanceta. Otuda i ime akvafaba – što bi značilo „tečna mahunarka“. Naravno, vegani su jedva dočekali ovako nešto, pa se ovaj recept ekstremnom brzinom raširio po svetu.

Kuvare najviše oduševljava to što ova tečnost može da peni, odnosno što od nje može da se napravi pena, odnosno „sneg“ koji je svojom strukturom gotovo identičan snegu od belanaca. To čini ovu namirnicu izvrsnom za pripremu svih vrsta obroka, a kolači i neka druga jela koja se prave sa akvafabom uopšte nemaju ukus mahunarki, to jest, ukus i miris akvafabe je potpuno neutralan.

Kako se pravi

Najbolja akafaba se dobija kuvanjem nauta, ali se isto tako dobro može napraviti i od pasulja, sočiva i graška. Kad pripremate mahunarke, kuvajte ih na laganoj vatri nekoliko sati, a onda jednostavno upotrebite tečnost koja nakon kuvanja preostane!  Ako vam tečnost izgleda retka, onda kuvajte mahunarke još nekoliko sati da postane gušća – samo nemojte da preterate.

Kako se pravi „sneg“ od akvafabe?

Prosto kao pasulj! Naspete akvafabu u mikser i miksate dok ne dobijete penu. Moraćete, međutim, da miksate malo duže, oko 10 minuta, da biste dobili jednu šolju „snega“ od akvafabe.

U kojoj razmeri se koristi

To u priličnoj meri zavisi od recepta, ali otprilike 3 supene kašike akvafabe manjaju jedno jaje, dok su 2 supene kašike akvafabe zamena samo za belance jednog jajeta.

Uskoro ćemo objaviti i nekoliko zanimljivih veganskih recepata sa akvafabom.

Izvori: http://aquafaba.com