Abeceda Ishrane (Page 2)

Abeceda zdrave ishrane za ljubitelje organske hrane kao i vegetarijance, vegane, makrobiotičare i ljubitelje presne ishrane.

Klice za prolećni oporavak

Da li biste voleli da imate svoju bašticu? Kako vam se čini da u svojoj kući gajite organsku hranu i da je svakodnevno imate na  jelovniku? Da li je moguće jesti zdravu, jeftinu hranu, bez mnogo uloženog truda i vremena?  Iako zvuči kao naučna fantastika, ovo je zaista moguće. Tajna se krije u samo jednoj reči – klice.Čitaj dalje

Urme su zdrave

Volite li vi urme, koliko ih često koristite i kako?Urme su voće koje je nama poznato u uglavnom sušenom obliku, za većinu preslatke, podsećaju na istok i što je najvažnije jako su zdrave.Čitaj dalje

Pored toga što je zdrava, šargarepa je ukusan dodatak svim jelima, a čorbice, supe i gulaši su bez nje jednostavno nezamislivi. Saznajte kako šargarepa utiče i pospešuje zdravlje kože, očiju, probave i zuba.Čitaj dalje

Čičoke i njihova lekovita svojstva

Čičoke nisu ni nalik običnim artičokama iako dele isto ime. Ovo korenasto povrće ima ukus nalik vodenom kestenu i može se jesti u sirovom i termički obrađenom obliku, a zbog kremaste teksture čičoku možete upotrebljavati kao i krompir.Čitaj dalje

Kako pravilno piti vodu prema ajurvedi

Pre više od pet vekova ajurvedski praktikanti su izjednačavali lekovita svojstva vode sa nekim višim silama u univerzumu i još otada voda se smatra lekovitom. Postoji i nekoliko saveta kako vodu treba piti da bi dobili najbolje što nam može dati.Čitaj dalje

Mnogo više od zanimacije za zube – Semenke bundeve

Sigurni smo da ćete ih kad pročitate koje sve dobrobiti imamo od ovih semenki sledeći put grickati sa puno više poštovanja. Semenke bundeve su omiljena zanimacija uz pivo i filmove mnogih ljudi. Ali, one su mnogo više od toga. Danas vam otkrivamo koliko zdravlja kriju ove poznate „zanimacije“.Čitaj dalje

Ishrana tokom meseca  marta

Mart je stigao.  Mesec u kojem zima polako ustupa mesto proleću. Neki su umorni, neki pomalo bledunjavi, a poneki i sa kojim kilogramom viška. Neizbalansirana zimska ishrana ostavila je vidljive tragove.

Čitaj dalje

Zdrava navika - Kafa

Bar tako ukazuju rezultati dva međunarodna istraživanja, koja su trajala 16 godina i obuhvatila 10 evropskih, a kasnije i drugih zemalja.Čitaj dalje

Začini koje možete gajiti u svom domu

Pored toga, začinsko bilje će ukrasiti prostorije vašeg doma. Za razliku od kupovnih začina, domaće možete brati po potrebi i biti sigurni da su uvek sveži! Domaći začini će vašim jelima dati poseban ukus! Verovatno smatrate da je uzgajanje začinskog bilja komplikovano i iziskuje puno vremena, međutim sadnja je vrlo jednostavna, a biljkama ne treba puno nege kako bi rasle. Začinske biljke je najbolje saditi u martu i aprilu, a već u maju se njihovi listovi mogu brati i koristiti u jelima! Do tada, potrebno je da izvršite pripreme i obezbedite svojim biljkama potrebne uslove.Čitaj dalje