Makrobiotička Ishrana (Page 2)

Rubrika o Makrobiotičkoj ishrani

Sve više ljudi kod nas i u svetu okreće se zdravom načinu ishrane i namirnicama organski uzgajanim, a većina krene tim stopama tek kada se suoči sa ozbiljnim zdravstvenim problemima.Čitaj dalje

Na večito pitanje ima li hrana univerzalni karakter ili je namirnica koja je za jednog čoveka hrana za – drugog (gotovo) otrov, dr. Peter D’Adamo odgovara: Kaži mi svoju krvnu grupu i ja ću ti reći da li se hraniš ili truješ.Čitaj dalje

Način ishrane i života, poznatiji kod nas i u svetu kao Makrobiotika (macros – veliki, bios – život), stekao je globalnu popularnost radovima rodonačelnika pokreta George Ohsawe (originalno ime mu je Nyoichi Sakurazawa)i jednog od njegovih učenika i naslednika Mičio Kuši – Michio Kushi-a, koji je promociju pokreta uspešno realizovaoČitaj dalje

Osnovne preporuke makrobiotike primenjivale su gotovo sve civilizacije hiljadama godina, ali u poslednjih pola veka nagli razvoj i primena nauke i tehnologije naročito u oblasti uzgoja, obrade i pripreme namirnica, doveli su do dramatičnog odstupanja od ovih preporuka.Čitaj dalje

Svaka osoba je rođena srećna. Ako to nije, to je njena greška. To znači da je kršila i da nastavlja da krši kosmičke zakone. Ove reči zapisao je Japanac Žorž Osava, osnivač makrobiotike. Kada tu misao prevedemo na ishranu, to bi značilo da, ako se dugo hranimo pogrešno, izvesno je daČitaj dalje

Koliko hrana utiče na dugovečnost, koja je hrana najbolja za telo kao i kakav životni stil treba primenjivati – o svim ovim temama smo razgovarali sa Filis Kristal, osobom koja je nedavno bila predavač u Beogradu (13.  i  14. oktobra) i uprkos svojim poodmaklim godinama održala odličan seminar.Čitaj dalje

Makrobiotika je poznata kao vrlo učinkovita metoda mršavljenja. Ujedno predstavlja i filozofiju zdravog načina života.  Prve zapise o makrobiotici pronalazimo kod Hipokrata, oca zapadne medicine, a posle je spominje i Aristotel.Čitaj dalje

Energična pop kraljica i dalje “trese” stadione i pokazuje impozantnu mišićnu masu u 53. godini. Za to delimično može da se zahvali makrobiotičkoj ishrani koja podstiče rast “dobrih” bakterija u njenim crevima. Zato je zaštićena od bolesti i ostaje u tip-top kondiciji.Čitaj dalje

A ona se može shvatiti samo kroz njenog osnivača, Ohsawu, zanimljivog japanskog mislioca koji je nosio misionarsku ulogu u sebi, koji je puno improvizovao, lutao po svetu, borio se za velike ideale i padao u malim bitkama.Čitaj dalje

Termin „ makrobiotika“ vodi poreklo od grčkih reči macro (veliki) i biotokos (život). Makrobiotička ishrana je ishrana koja podrazumeva konzumiranje pre svega različitih vrsta integralnih žitarica i mahunarki, a zatim i povrća, koštunjavih plodova i voća.Čitaj dalje

– Jedite samo kada ste gladni. – Dobro sažvaćite hranu (najmanje 50 puta po zalogaju). – Jedite uredno i opušteno uz osećaj zahvalnosti za hranu koju imate ispred sebe. – Tečnost pijte umereno, samo kada ste žedni. – Izbegavajte jesti najmanje 2 do 3 sata pre spavanja.Čitaj dalje