Darovi Prirode

Rubrika o plodovima prirode

kamu-kamu-novo-supervoce

Ako dosad niste čuli za ovo voće mi ćemo vam otkriti sve što bi trebalo da znate. Kamu kamu je brazilsko voće kome u poslednje vreme jako raste popularnost jer se veruje da ima veoma snažna antioksidantska svojstva, jača čak i od akai bobica.Čitaj dalje

egzoticno-palmino-ulje

Palma se (Elaeis guinnensis) uzgaja na plantažama, a palmino se ulje uglavnom hladno preša ili kemijski ekstrahira te plasira u Europi i Americi kao ulje koje ima više prednosti za zdravlje.Čitaj dalje

Čičoke i njihova lekovita svojstva

Čičoke nisu ni nalik običnim artičokama iako dele isto ime. Ovo korenasto povrće ima ukus nalik vodenom kestenu i može se jesti u sirovom i termički obrađenom obliku, a zbog kremaste teksture čičoku možete upotrebljavati kao i krompir.Čitaj dalje

Ishrana tokom meseca  marta

Mart je stigao.  Mesec u kojem zima polako ustupa mesto proleću. Neki su umorni, neki pomalo bledunjavi, a poneki i sa kojim kilogramom viška. Neizbalansirana zimska ishrana ostavila je vidljive tragove.

Čitaj dalje

Začini koje možete gajiti u svom domu

Pored toga, začinsko bilje će ukrasiti prostorije vašeg doma. Za razliku od kupovnih začina, domaće možete brati po potrebi i biti sigurni da su uvek sveži! Domaći začini će vašim jelima dati poseban ukus! Verovatno smatrate da je uzgajanje začinskog bilja komplikovano i iziskuje puno vremena, međutim sadnja je vrlo jednostavna, a biljkama ne treba puno nege kako bi rasle. Začinske biljke je najbolje saditi u martu i aprilu, a već u maju se njihovi listovi mogu brati i koristiti u jelima! Do tada, potrebno je da izvršite pripreme i obezbedite svojim biljkama potrebne uslove.Čitaj dalje

Zvezdasti anis – zvezda među začinima

Zvezdasti anis koji se koristi u kulinarstvu je kineski zvezdasti anis, botaničkog naziva Illicium verum, koji je inače plod azijskog tropskog drveta. Postoji i japanski zvezdasti anis, Illicium anisatum koji se ne koristi u kulinarstvu i otrovan je.Čitaj dalje

nate li šta je to agave šećer

Ovde govorimo o sirovom organskom šećeru od plavog agave kaktusa, koji je najmanje rafinisan od svih šećera koji se proizvode od agave. Izdvaja se postepeno i označava kao „sirov“, zato što temperatura u procesu izdvajanja ne prelazi 42oC.Čitaj dalje