Kolači, Torte i slatkiši Ukusni Zalogaji Veganska Ishrana

Veganski ‘cheesecake’ u čaši gotov za čas

Otkrijte jednostavan način pripreme osvežavajućeg deserta za koji neće morati upaliti pećnicu. Iako ovaj prefini desert zovemo cheesecake, u njemu zapravo nema sira. U krem ne idu ni jaja, ni mleko, ni pavlaka pa je recept pogodan i za one koji pate od netolerancije na laktozu.

Keks, kokosovo mleko, javorov sirup, vanila i borovnice – sve skupa tvori omamljujući desert s hrskavom podlogom i ukusnom kremom.

Sastojci za koru:

  • 80 g keksa
  • 1 kašika kokosovog ulja

Sastojci za krem:

  • 1 konzerva guste kokosov krem
  • ½ šoljice javorovog sirupa
  • 2 kašikice prirodnog ekstrakta vanilije
  • Sastojci za umak od borovnica:
  • 1 šoljica borovnica
  • 1 kašika vode
  • ½ šoljice javorovog sirupa

Priprema:

  1. U posudu za kuvanje stavite borovnice i vodu. Kuvajte na srednjoj vatri sve dok bobice borovnica ne krenu lagano pucati. Nakon što su se već gotovo sve borovnice raspuknule dodajte pola šoljice javorovog sirupa i maknite s izvora topline.
  2. Kokosovo ulje kratko stavite u zagrejanu posudu kako bi se malo otopilo, a keks usitnite najbolje što možete. Pokušajte rukama, ali možete ih i samleti u blenderu. Dobra opcija za ovaj recept su Grancereale keksi koji se sastoje od celovitih žitarica, a dolaze i raznim varijatama poput onih s voćem, ječmenim sladom i čokoladom. U samlevene kekse dodajte otopljeno kokosovo ulje kako bi se cela smesa povezala. Rasporedite smesu u čaše i malo je pritisnite na dnu. Čaše stavite u hladnjak.
  3. U posudi dobro promešajte konzervu kokosovog krema, javorov sirup i ekstrakt vanile. Izvadite čaše iz frižidera i u svaku od čaša dodajte smesu kokosovog krema, javorovog sirupa i ekstrakta vanile, a na vrh dodajte umak od borovnica. Za što zanimljiviji desert, po želji možete dodati i sveže borovnice.

Izvor: https://zadovoljna.dnevnik.hr/