Abeceda Ishrane Napitci i Šejkovi

Sirup od koprive –recept x dva

Narodni sirup od koprive se koristi za čišćenje krvi, ali je i ukusan i osvežavajuć napitak ako ga pomešate sa gaziranom vodom i malo leda. Naučite kako da ga napravite.

Ovaj sok je sjajan i protiv reume i artritisa, a kako koprive imaju mnogo željeza koriste ga i u borbi protiv anemije. Čak ga piju oni koji imaju astmu i probleme sa kožom. Takođe, veruje se da sprečava respiratorne i urinarne probleme, ali i gubitak kose. Ne morate ga uvek razblaživati sa vodom, možete ga samo posuti preko svojih američkih palačinki.

Donosimo vam dva recepta – jedan sasvim jednostavan, a drugi u kombinaciji sa limunom i medom.

Najjednostavniji sirup od kopriva

Potrebno vam je: 1 kg listova mlade koprive, 2,5 litre vode i šećer (500 gr na svakih 500 ml tečnosti).

Operite i ocedite listove koprive, pa ih potopite u vodu i krčkajte na srednjoj temperaturi oko sat vremena, dodajući vodu koja ukuva. Procedite, pa dodajte šećer i mešajte dok se ne istopi u potpunosti. Dobijeni sirup sipate u staklene flaše i dobro zatvorite. (Listovima koprive možete dodati i listove ribizle u odnosu 1:1).

Koprive, med i limun

Pripremite: oko 400 gr svežih mladih listova koprive, sok od 6 većih limunova, 800 gr šećera, 5 punih kašika livadskog meda i 1 litar filtrirane vode.

Postoji jedan trik, ukoliko vam se ne sviđa ideja sa ovako mnogo šećera. Možete ga zameniti medom, ali samo deo, recimo 300 gr – zamenite sa 1 kg meda, ali ga ne kuvate i dodajete rashlađenom sirupu. Ovako dobijen sok ima kraći rok trajanja.

Koprive operite i iseckajte. Ulijte vodu u šerpu i stavite šećer (recimo pola smeđeg, pola belog). Sve stavite na šporet da kuva povremeno mešajući (kada prokuva ostavite da krčka 5 minuta). Ukoliko se pojavi pena na površini uklonite je kašikom.

Koprive stavite u keramičku posudu i prelijte šećernim sirupom. Poklopite tanjirem i pritisnite težom čašom ili teglicom. Ostavite tako 10 minuta. Sada dodajete limunov sok i med. Rukama cedite sok i odvajate koprive. Kada dobijete sirup, procedite ga kroz cediljku ako je potrebno i posao je završen. Sirup sipate u sterilizovane boce, zatvorite i ostavite na rashladnom i tamnom mestu.

Sok pravite tako što pomešate ¼ čaše sirupa sa ¾ vode. Sirup može trajati 6 meseci.

Izvor:  http://lifepressmagazin.com/