Abeceda Ishrane

Rok trajanja za neke namirnice

Većina veruje da je korišćenje namirnica nakon isteka naznačenog roka trajanja opasno. Većina naznačenih rokova trajanja označava njihovu svežinu a ne bezbednost, piše Huffington Post. Pogledajte koje su sve namirnice dobre za konzumiranje i nakon isteka roka naznačenog na pakovanju.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje može ostati sveže 18 – 24 meseca, bez obzira na to da li stoji u frižideru ili ne. Preporučljivo je držati ga u hladnom i mračnom prostoru, ili u frižideru ako je napolju toplo.

Sirova jaja

Jaja mogu ostati sveža 3 – 5 nedelja u frižideru ili celu godinu ukoliko ih držite u zamrzivaču, iako se ne preporučuje njihovo zamrzavanje sa ljuskom. Jaja će ostati još dugo sveža nakon što njihov naznačen rok trajanja istekne, samo ih nemojte držati u vratima frižidera – najbolji je najhladniji deo frižidera.

Pasterizovano mleko

Mleko će ostati sveže do nedelju dana nakon isteka naznačenog roka trajanja, i skoro tri meseca u zamrzivaču. Ukoliko je mleko čudnog mirisa, treba ga baciti.

Jogurt

Nakon isteka roka trajanja imate 7 – 10 dana da uživate u njemu, i skoro dva meseca ukoliko se nalazi u zamrzivaču.

Majonez

Otvorena tegla majoneza dobra je za upotrebu i do 3 meseca nakon što je rok trajanja istekao.

Krastavci

Krastavci u tegli, kada ih otvorimo, mogu ostati sveži i do godinu dana. Isto važi i za masline i kapar.

Sirće

Sirće praktično ima neograničen rok upotrebe. Određene promene u boji mogu se desiti kod određenih vrsta, ali je ono i dalje dobro za upotrebu.

Med

Poput sirćeta, kvalitet meda se ne menja tokom vremena. Jako malo vode i visoki nivoi kiselina nisu toliko privlačni bakterijama.

Senf

Senf kupljen u prodavnici može biti svež i do 2 godine nakon isteka roka trajanja. Dužina ovog perioda zavisi od načina na koji je bio skladišten. Domaći senf ima znatno kraći vek trajanja.

Puter

Puter je dobar za upotrebu i do 2 nedelje nakon isteka roka. Ukoliko ga stavite u zamrzivač možete ga koristiti i nakon 9 meseci.

Kafa

Otvorena kutija kafe trajaće i do 5 meseci nakon naznačenog roka trajanja, dok će nesamlevena zrna biti dobra i nakon 6 meseci.

Začini

Sa izuzetkom nane, koja ima nešto kraći vek trajanja, većina začina od cimeta do bibera, mogu se koristiti i do 3 godine nakon isteka roka trajanja. (IZVOR: HUFFINGTON POST)

Zemlja Magazin je #1 izvor zelenih i zdravih vesti
NE PROPUSTI ZEMLJA MAGAZIN EMAIL BILTEN! 
Upiši svoju email adresu i prijavi se na našu mesečnu mailing listu da primaš najnovije vesti na svoju e-poštu.


"Obećavamo da vaša email adresa neće biti zloupotrebljena"