Bio Bašta Organska Bašta

Počinju prolećni radovi: Kada saditi koje povrće?

Svakom čoveku, za uravnoteženu i zdravu ishranu, godišnje je potrebno minimalno 80 kilograma povrća.
U današnjem vremenu prava je retkost da velika većina ljudi toliko povrće stigne uzgojiti u svom vrtu ili u nekim improvizovanim prostorima na balkonu. Ipak, svaka namirnica koja nam stiže iz vrta je mnogo hranjivija, stoga je pravo bogatstvo imati barem mali dio svežeg povrća iz svog vrta na trpezi.
A kada saditi to povrće, pogledajte u nastavku, prema savetima Vegetable-gardeninga:

Salate

Sorte salate iz grupe maslenki sade se krajem marta, a kristalke polovinom aprila. Maslenke imaju sitnije glave pa se sade u razmaku od 20x20 centimetara i stižu krajem maja, a kristalke u razmaku od 30x30 centimetara i stižu za berbu krajem juna ili u julu.

Krastavci

Krastavci zahtevaju mnogo topline, pa ih treba saditi krajem aprila ili početkom maja. Razmak između semenki treba da bude 1-1,2 centimetara. Od početka berbe u prvoj polovini jula treba ih redovno brati, pa čak i one koji su "zakržljali".

Kupusi

Kelj, karfiol i kupus u kontinentalnom području uzgajaju se u proleće, leto i jesen. Za prolećni uzgoj upotrebljavaju se sadnice iz zaštićenog prostora, a sade se početkom aprila, i to uz razmak od pola metra.

Paradajz

Možemo ga uzgajati od sadnica iz zaštićenog zagrejanog prostora, visokih oko 25 centimetara i debelih jedan centimetar pri dnu, 30 do 50 centimetara razmaka između biljaka. Visoke sorte vežemo uz kolac. Sade se čim prođu prolećni mrazevi.

Mahunarke

Pasulj mahunar treba mnogo topline pa ga ne treba sejati prije nego što se tlo ugrije. Obično se seje u kućice razmaknute 40 centimetara, po šest do osam zrna. Grašak se seje nešto ranije, čim se sneg otopi, kao i bob.

Paprika

One se sade na ravnu površinu ili u gredice kada srednje dnevne temperature premaše 15 stepeni Celzijusa. Razmak je 60x20 centimetara.

Mrkva

Mrkvu sadimo krajem marta i početkom aprila u četvororedne trake, na razmak 20-25 centimetara, a između njih ostavljamo staze od 40-50 centimetara.

Luk

Crveni luk se sadi početkom proleća, na razmak od 20x15 centimetara, a čim stabljike polegnu treba ga vaditi te ostaviti da se dobro osuši. Bijeli luk se sadi na isti način kao i crveni. Poriluk se seje u maju.
izvor: Radio Sarajevo

Zemlja Magazin je #1 izvor zelenih i zdravih vesti
NE PROPUSTI ZEMLJA MAGAZIN EMAIL BILTEN! 
Upiši svoju email adresu i prijavi se na našu mesečnu mailing listu da primaš najnovije vesti na svoju e-poštu.


"Obećavamo da vaša email adresa neće biti zloupotrebljena"