Kolači, Torte i slatkiši Ukusni Zalogaji

Ovsene kocke s malinama

Ovsene pahuljice, maline i orah. Zvuči zdravo za jedan slatkiš, a izgleda neodoljivo baš kao i svaka poslastica.

Sastojci

  • 300 g brašna
  • 130 g šećera
  • pola kašičice soli
  • 170 g putera na sobnoj temperaturi
  • 50 g žutog šećera
  • 50 g ovsenih pahuljica
  • 60 g sitno seckanih ili mlevenih oraha
  • 180 g džema od malina
  • 100 g svežih ili smrznutih (odleđenih) malina
  • 1 kašika soka od limuna

Priprema

Zagrejte rernu na 190°C. Aluminijumskom folijom obložite dublji pravougaoni kalup dimenzija oko 22×32 cm, pa foliju premažite s malo ulja.

U činiji pomešajte brašno sa belim šećerom i solju. Uključite mikser, pa muteći na nižoj brzini, dodajte 130 g seckanog putera, deo po deo, i mutite dok smesa ne počne da liči na mokar pesak.

Odvojite veću šolju pripremljene smese i ostavite je sa strane. Ostatak smese utisnite na dno pripremljenog kalupa, pa pecite oko 15 minuta, dok ivice ne počnu da dobijaju boju.

Dok se podloga peče, u smesu koju ste sačuvali dodajte ovsene pahuljice, žuti šećer i orahe, pa viljuškom izmešajte. Potom dodajte preostali puter i prstima ga utrljajte u ostale sastojke. Napravite nepravilne, krupne mrve od dobijene mase.

Pomešajte džem od malina s malinama i limunovim sokom, pa viljuškom izgnječite u krupan pire. Namažite preko vruće podloge, pa pospite pripremljenim mrvama od ovsenih pahuljica (nemojte pritiskati preko fila, samo pobacajte ravnomerno).

Vratite u rernu i pecite oko 25 minuta. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa isecite na kocke željene veličine i poslužite.  (Izvor: hranazadusu)