Organska Bašta Rad na sebi

Organski sapun

Svima je poznato da su masti životinjskog i biljnog porekla osnovni sastojci njegovog penušavog veličanstva – sapuna. Biljne masti, kao što su palmino, kokosovo i maslinovo ulje, kažu kozmetikolozi, mnogo su pogodniji i „finiji“ za izradu sapuna. Sapuni na bazi biljnih masti mnogo su kremastiji i daju bolju penu. Kada se dodaju raznovrsna aromatična ulja i biljni ekstrakti, nastaju bezbrojne varijacije na temu sapuna sa fantastičnim, neobičnim mirisima, ali i efektima koje imaju na kožu. Aditivi koji se dodaju u kozmetičke sapune, naročito u one iz „industrijske“ proizvodnje, nisu uvek loši i opasni po zdravlje – da odmah razbijemo zabludu.

Prva saznanja o korišćenju sapuna stara su preko 5.000 godina. Dokazi o njegovom postojanju nalaze se na sumerskim glinenim pločicama, gde je opisana proizvodnja sapuna, koji su najverovatnije korišćeni za kupanje i pranje odeće.

Takođe,  reljefi u egipatskim grobnicama prikazuju način pranja veša u to vreme, udaranjem i ceđenjem, uz upotrebu sapuna.

Prema jednoj drugoj legendi, sapun je otkriven u starom Rimu pre tri milenijuma, prilikom žrtvovanja životinja na brdu Sapo. Životinjska mast slivala se u glinenu zemlju stvarajući  mešavinu čiju su delotvornost u čišćenju odeće vrlo brzo otkrile tadašnje domaćice. Sapun je zaista najstarije sredstvo za čišćenje, a ujedno je i najmasovniji proizvod za negu kože.

Danas je sapun „svakodnevni“ artikal koji kupujemo za svoj dom i čitavu porodicu. Biramo ga po mirisu, boji, obliku, sastavu, ceni... Sapun je veoma bitan za opšte zdravlje ljudi, jer odstranjuje nečistoće sa površine ljudske kože, bilo da se radi o prašini, prljavštini ili produktima kože, a sprečava i razvoj bakterija.

U stara vremena sapuni su se prodavali u većim komadima, tj. kupovali na kilograme. Neke poznate firme, kao što je „Laš“, oživljavaju u današnje vreme takav vid prodaje, uz uvođenje novih tehnologija, boja, mirisa, oblika. U Francuskoj i Engleskoj postoji sve više takvih prodavnica ručno i prirodno izrađenih kozmetičkih proizvoda. Što se oblika tiče, danas je izrada sapuna i njegov dizajn postala prava igra. Na tržištu su dostupni baš u svim bojama koje možete da zamislite i u raznovrsnim maštovitim oblicima.

Sapun se pravi od vode, najbolje destilovane ili prečišćene kišnice, životinjskih ili biljnih masnoća, uz mešanje i dodatak ulja avokada, od koga sapun biva mekši, laganiji i često služi za brijanje, ili butera kokosa koji čini da sapun bude tvrđi, sa lepšim, izražajnijim bojama, i intenzivnijim mirisom, samo što ne stvara veliki volumen pene.

Ostali dodaci sapunu zavise isljučivo od vaših želja. Boje koje se dodaju prirodnom sapunu su glina, mineralni pigmenti i začini. A što se mirisa tiče, mogu se dodati dve vrste ulja i to: parfimisana ulja i esencijalna.

Određeni delovi sveta imaju svoje tradicionalne „recepte“ za izradu sapuna. Grčke pijace nude prirodne sapune kojima su dodate esencije maslinovog ulja ili lavande. Prirodni sapuni se takođe mogu proizvesti od kozjeg mleka, citrusa, mente... Na tajlandskom tržištu postoji malo carstvo sapuna u obliku cvetova. Svaki je u posebnoj kutijici i veoma je teško odlučiti se za najlepši od njih.

U svetu su sve popularniji organski sapuni proizvedeni bez hemijskih sintetičkih sredstava i bez pesticida. Organski sapuni se obično proizvode po principu „hladne prese“, što znači da se nikada ne zagrevaju na temperaturu iznad 100 stepeni, čime se čuva prirodni glicerin organskih ulja.

Za suvu kožu preporučuje se sapun bez mirisa, veoma blag i sa dodatkom glicerina koji će koži dati neophodnu količinu vlage. Suvoj koži prijaju biljni sapuni, naročito oni na bazi kamilice i lavande, idealni za negovanje i čišćenje osetljive kože, kojoj jednako prijaju i ekstrakti žitarica: ječma, pšenice, ovsa... Kamilica smiruje upale i sprečava prekomerno isušivanje. Lavanda ima slična svojstva, ali dodatno opušta i umiruje iritirane regije. Za suvu kožu odličan izbor su i sapuni na bazi mleka, a oni sa uljem peperminta najviše će prijati koži kojoj nedostaje vlage. Sapuni sa bademovim uljem smiruju kožu i odlični su za blagu eksfolijaciju, a istovremeno sprečavaju zatvaranje pora.

Masna koža zahteva drugi tretman. Idealan sapun je spravljen sa dodatkom minerala, koji će upiti i očistiti višak nepotrebnih masnoća i neće nauditi zaštitnom sloju kože. Masnoj koži odgovaraju tzv. antibakterijski sapuni koji čiste kožu od toksina i uklanjaju višak masnoće. Sapuni sa bademovim uljem i uljem nevena takođe su dobri za negu masne kože.

U sastavu sapuna sve češće možemo pronaći dodatke morskih algi i soli. Što se tiče pene koju sapun pravi, idealan dodatak za veći volumen pene je kokosovo ulje. Lanolin je veoma vredan u sapunu i dobija se prečišćavanjem vune, prirodna je mast i savršeno se meša sa ostalim masnoćama u sapunu. Odličan je sastojak koji godi koži i uništava sve mikroorganizme, gljivice, grinje i bakterije.

Posebna grupa sapuna su oni namenjeni bebama. Bebina koža je svilena i mirišljava sama po sebi, i pri izboru sapuna treba biti obazriv. Blagi, tj. neutralni, sapuni bez boje i mirisa idealni su za kožu novorođenčadi. U njima se često može naći ekstrakt kamilice ili lavande. Ne iritiraju kožu ni oči, tako da su idealni za prve radosti kupanja najmlađih članova porodice.

Zemlja Magazin je #1 izvor zelenih i zdravih vesti
NE PROPUSTI ZEMLJA MAGAZIN EMAIL BILTEN! 
Upiši svoju email adresu i prijavi se na našu mesečnu mailing listu da primaš najnovije vesti na svoju e-poštu.


"Obećavamo da vaša email adresa neće biti zloupotrebljena"