Abeceda Ishrane Napitci i Šejkovi

Neprocenjivi lek iz prirode - kozje mleko

Kozje mleko se zbog brojnih lekovitih svojstava svrstava u najzdravije namirnice na svetu. Vekovima se osim u ishrani koristi kao lek za bolesti poput bronhitisa, suzbijanje alergija, jačanje imuniteta, lečenje i jačanje pluća...

Istraživanja su pokazala da se ovo mleko lakše vari od kravljeg i da ima nizak nivo alergena.

Istraživanje objavljeno u časopisu "International Journal of Food Science Nutrition" pokazalo je da je na molekularnom nivou kozje mleko slično ljudskom.

U tradicionalnoj medicini koristi se za lečenje hiperlipoproteinemije, srčanih bolesti, fibroznih cista, bolesti žuči i žučnih kamenaca.

Kozje mleko je prepuno kalcijuma i fosfora, koji su važni za čvrstoću kostiju, kao i cinka i selena, snažnim antioksidansima koji održavaju imuni sistem. Brojni naučnici preporučuju kozje mleko ljudima koji pate od anemije izazvane nedostatkom gvožđa.

Kozije mleko je bogat izvor biorazgradivog kalcijuma, gvožđa, fosfora i magnezijuma i sadrži ih u većim koncentracijama u odnosu na kravlje mleko. Isti tako, sadrži oko 40 odsto manje citrata u odnosu na kravlje mleko.

S obzirom na to da koze jedu koru biljaka, njihovo mleko je bogato silicijumom, mineralom koji pozitivno utiče na kožu, kosu, nokte i nervni sistem.

U sebi sadrži mnoštvo proteina bogatih važnim aminokiselinama, široku lepezu vitamina i nema teško svarljivih masti. Pošto sadrži manje laktoze, lakše se vari od kravljeg mleka.

Surutka, kozji sir i jogurt najmoćnija su prirodna sredstva koja jačaju imunitet.

Značajni su za obnovu i izgradnju kostiju, pospešuju rad digestivnog trakta, preporučuju se u prevenciji i terapiji oboljenja jetre, osteoporoze, povišenog holesterola i krvnog pritiska, upalnih procesa kao i za poboljšanje rada bubrega. IZVOR: KLIX.BA

Zemlja Magazin je #1 izvor zelenih i zdravih vesti
NE PROPUSTI ZEMLJA MAGAZIN EMAIL BILTEN! 
Upiši svoju email adresu i prijavi se na našu mesečnu mailing listu da primaš najnovije vesti na svoju e-poštu.


"Obećavamo da vaša email adresa neće biti zloupotrebljena"