Abeceda Ishrane Darovi Prirode

Luk i ishrana

Obavezna literatura. Ako ovo niste znali, možda vam baš zato jela nisu tako ukusna?

Obavezna literatura. Ako ovo niste znali, možda vam baš zato jela nisu tako ukusna? Ako se ponekad pitate zašto vam hrana nije ukusna kao u restoranima, ili zašto neko jelo nema taj ukus kao kada ga napravi vaša baka, evo mogućeg odgovora.

Koristite pogrešaj luk!

Ukus luka je toliko intenzivan da bukvalno može da upropasti i najbolje jelo. Osnovno pravilo koje bi trebalo da znate je da luk služi da pojača druge ukuse u jelu a ne kao glavni zašin. E pa kada smo to savladali evo i opštih smernica koji luk da koristite za koju vrstu jela.

Crveni luk

Odličan je za sendviče, salate i druga hladna jela. Po pravilu se koristi svež a ne skuvan ili pržen. Dobro ide uz preostalu crvenu hranu, recimo vino ili paradajz. On ima veoma blag ukus i od njega mnogo manje peku oči.

Mladi luk

Koristi se za salate, supe, paste. Iskoristite ga i kao dekoraciju. Zapamtite da jedemo i očima a ne samo ustima.

Crni luk

Najćeći luk je upravo ovaj. Odličan je za jaka jela a bolji je kada se obradi termički. I na kraju ako niste sigurni koji da stavite, iskoristite upravo ovaj.

Teme