Abeceda Ishrane Darovi Prirode

Javorov sirup

Čisti javorov sirup sadrži mnoge lekovite sastojke. Krase ih antikancerogena, antibakterijska i antidijabetička svojstva. Međutim, otkriveni su novi potencijalni pozitivni učinci javorovog sirupa i na zdravlje jetre, objavljeno je u časopisu “Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry”.
Istraživanje o uticaju javorovog sirupa na zdravlje jetre sprovedeno je na pacovima, koji su nakon 11 dana dobijanja čistog javorovog sirupa imali značajno niži nivo jetrenih enzima (AST, LDH i ALT) u krvi, standardnih pokazatelja jetrene funkcije.

Bolesti jetre su najčešće povezane s konzumacijom alkohola, ali se javljaju i kod osoba srednjih godina s abnormalnim nivoom masnoća u krvi te dijabetesom. Važno je prepoznati faktore rizika koji oštećuju funkciju jetre, a to su faktori vezani uz način života: štetne prehrambene navike, stres, manjak telesne aktivnosti, izloženost zagađenoj okolini, što dovodi do stvaranja slobodnih radikala, koji oštećuju tkiva.

Javorov sirup sastoji se od saharoze i invertnog šećera. Premda svi javori sadrže slatki sok, za dobijanje sirupa upotrebljavaju se posebne vrste javorova drveta (Acer saccharum) koje sadrže najviše šećera. U vreme dok u šumi još uvek ima snega, a temperature osciliraju od niskih noću do relativno visokih danju, drveće na zarezanim mestima ispušta sok koji žljebovima u kapima curi u posude. Kada se posude napune, sirup se ukuvava do gustoće koja odgovara onoj kod retkog meda. Dobijeni sirup sadrži oko 2 posto šećera, slatkog je ukusa i specifičnog mirisa. Iako je javorov sirup pravi rudnik zdravstvenih dobrobiti, stručnjaci upozoravaju da se posavetujete sa lekarom pre upotrebe i da ne preterujete sa njegovom konzumacijom.

Zemlja Magazin je #1 izvor zelenih i zdravih vesti
NE PROPUSTI ZEMLJA MAGAZIN EMAIL BILTEN! 
Upiši svoju email adresu i prijavi se na našu mesečnu mailing listu da primaš najnovije vesti na svoju e-poštu.


"Obećavamo da vaša email adresa neće biti zloupotrebljena"