Bio Bašta Cvetni Vrt

Dupli mirišljavi cvet Vinston Čerčil

Spektakularan izgled i prelep miris krase dupli narcis prelepe kombinacije boja. Fascinantnog izgleda i opojnog mirisa, ovaj očaravajući cvet osvaja veličanstvenom kombinacijom boja: snežnobela, limun-žuta i malo narandžaste čine nezaboravnim narcis koji je nazvan po britanskom državniku ser Vinstonu Čerčilu.

Ovaj dupli narcis cveta u aprilu i maju na sunčanim i delimično senovitim mestima.

Ne zahteva mnogo nege i daje više cvetova po stabljici. Dobro podnosi zimu a niske temperature pomažu formiranje pupoljka. Odgovara im osunčana strana na kojoj ima senke tokom letnjih popodnevnih vrućina. Neophodno je zalivanje tokom jeseni za optimalan razvoj korena pre smrzavanja tla u hladnim regionima.

Ne traži da ga zalivate preterano tokom letnjih meseci. Narcisi neće preživeti u vlažnom zemljištu posebno tokom zime. Izbegavajte niske, polegnute terene gde se sliva voda ili topi sneg. Posadite lukovice u lakom zemljištu na tri puta većoj dubini od njihove visine. Prilikom sadnje imajte na umu da će se cvetovi okretati u pravcu Sunca. Pri sadnji ne treba odvajati manju od veće lukovice.

Najoptimalnije je obaviti đubrenje u jesen kad se razvija koren. Sledeće najbolje vreme za đubrenje je u rano proleće. Malo štetočina napada narcis jer su mu lukovice i listovi otrovni za većinu insekata i životinja.

Ako primetite vertikalne pruge na listovima, iskopajte i bacite lukovicu jer je možda zaražena virusom. Ako ih sadite na travnjaku, nemojte da kosite dok lišće lukovice ne požuti. Izbegavajte sadnju ispod zimzelenog drveća i na područjima sa velikim korenjem blizu površine. Dobro ih je saditi u kombinaciji sa zumbulima.

Za mnoge baštovane, narcis je jedan od prvih vesnika proleća i sigurno će vam ulepšavati životni prostor i privlačiti zadivljene poglede.

Izvor: Lepa & Srećna

Zemlja Magazin je #1 izvor zelenih i zdravih vesti
NE PROPUSTI ZEMLJA MAGAZIN EMAIL BILTEN! 
Upiši svoju email adresu i prijavi se na našu mesečnu mailing listu da primaš najnovije vesti na svoju e-poštu.


"Obećavamo da vaša email adresa neće biti zloupotrebljena"