Darovi Prirode Hrana za Telo

Crni sljez - Jestivi i ljekoviti

Crni sljez – L. Malva Sylvestris je dvogodišnja ili trajna biljka je koja je vrlo česta na našim područjima, bilo da se uzgaja na vrtovima, ili raste na «divlje» kraj ceste, na poljima i slično. Jedna je od vrlo rasprostranjenih vrsta sljezolika i raste po cijeloj Europi, jedino izbjegava kiselo tlo. Može rasti uspravno ili polegnuto, vrlo razgranato, i visine čak i preko 1,5 metara. Cvijetovi su mu veliki i jako dekorativni, ružičaste su ili svjetloružičaste boje s tamnijim žilicama. Jako ga vole pčele. Ova je biljka danas uglavnom smatrana ili ukrasnom biljkom ili korovom, međutim radi se o jednom od najzdravijih lisnatih povrća.

Crni sljez je kroz povijest cijenjen kao ljekovita biljka, a posebno je bio cijenjen u antičkom Rimu.

Mladi listovi biljke beru se na proljeće, pa sve do sredine ljeta, od kada veliki listovi više nisu jestivi. Proljetni listovi sadrže velike količine vitamina C, karotina, željeza i kalcija.

Osim listova, jedu se i nezreli okrugli plodovi, koji zapravo sadrže 9-11 zasebnih plodova s po jednom sjemenkom unutar njih. Takve zelene plodove nekad su rado jela djeca, a nazivali su se «pogača», imaju fini orašasti ukus. Cvjetovi se mogu dodavati u salate.

Vrlo je važno da crni sljez, ako ga uzgajate za jelo ili za ljekovite svrhe, nikako ne raste u tlu bogatom dušikom i budite oprezni kod konvencionalnog uzgoja, jer u tom slučaju nakuplja velike količine nitrita u lišću, i trebate ga izbjegavati, pogotovo ako imate žućne kamence. S organskim uzgojom ove biljke ne morate brinuti o takvim stvarima.

Nekad je crni sljez bio često korišten kao sredstvo za otklanjanje probavnih smetnji i rastvaranje sluzi. Odličan je laksativ za mali djecu. Od listova se mogu pripremati sluzavi kašasti oblozi za upale, često su se primjenjivali kao topli oblozi kod čireva ili opeklina. Čaj od crnog sljeza, isto kao i od bijelog sljeza, nikako se ne smije kuhati niti polijati vrućom vodom, nego se priprema s hladnom vodom. I listovi i cvjetovi se mogu i osušiti za kasniju upotrebu.

Radi njegove ljepote, uzgojeni su i kultivari većih i ljepših cvjetova. I ovakve biljke se mogu koristiti kao povrće, mada mnogi smatraju da najbolju vitalnost za ljekovito bilje imaju divlje, samonikle vrste. (Izvor: biovrt.com)

Zemlja Magazin je #1 izvor zelenih i zdravih vesti
NE PROPUSTI ZEMLJA MAGAZIN EMAIL BILTEN! 
Upiši svoju email adresu i prijavi se na našu mesečnu mailing listu da primaš najnovije vesti na svoju e-poštu.


"Obećavamo da vaša email adresa neće biti zloupotrebljena"

2 Komentara

Šta misliš o ovoj temi? Napiši nešto kratko ...

  • Postovani G. Vasiću,
   emil adrese koju su prijavljene na zemlja.rs su registrovane od strane trećeg lica/sajta nad kojima mi nemamo nikakvu kontrolu i nažalost mi nemožemo da vas skinemo sa email liste, ali to možete uraditi sami na email-u koji vam stiže pod imenom našeg sajta, dole u dnu email-a imate link za Odjavu (unsubscribe) sa liste.
   Nadamo se da su vam ove informacije od koristi.

   Srdačan pozdrav
   Administracija

   http://www.Zemlja.rs