Bio Bašta Cvetni Vrt

Božur: Najraskošniji cvet koji donosi sreću u ljubavi

Opojnog slatkastog mirisa i velikih, raskošnih okruglastih pupoljaka prepunih latica nanizanih u slojevima, božuri su vekovima jedna od omiljenih cvetnih vrsta i jedan od najčešće biranih ukrasa doma. Bilo da su sveže ubrani ili tek motiv na posuđu ili posteljini, daruju notu sofisticiranosti svakom interijeru.

Božuri cvatu u maju i junu, a jednom ubrani u vazi mogu potrajati otprilike 5 dana. Što češće budu imali svežu vodu, to će duže trajati. Kupovati biste ih trebali dok su još u pupoljcima, ali kada već poprime boju. Kada ih stavite u vazu, dodajte im sredstvo koje pospješuje trajnost cveća, stavite ih u mlaku vodu, a tek nakon sat-dva ih premestite na hladnije mesto.

Doznajte i  pet zanimljivosti o njegovom veličanstvu božuru:

  1. Božuri odišu ženstvenošću i nežnošću u kojoj god boji dolazili, a postoje nežni ružičasti, beli, žuti i u boji vina. Marko Polo jednom ih je prilikom opisao kao ruže strukture nalik kupusu što je poprilično točan opis budući da se deseci delikatnih latica otvaraju u jedan od najlepših prizora koji je moguće zamisliti.
  2. Ovaj neverovatno fotogeničan cvet potiče iz Azije otkud je u evropske i američke vrtove donesen u društvu šipka, kamelija, krizantema, azaleja i magnolija. Upravo zbog svoje raskošnosti i impozantne veličine cveta, radujemo se njihovoj sezoni kako bismo barem nakratko u vlastitim domovima mogli uživati u opojnosti njihovog mirisa i izgleda.
  3. Kinezi su vekovima božur u svakom obliku umetnosti opisivali kao simbol mira, stabilnosti i zdravlja, a još od 7. veka poznati su i kao nosioci dobre sreće. Slike božura neretko se poklanjaju i koriste u interijerima kao talismani za uspeh i sveopšti boljitak.
  4. Drugo kinesko verovanje opisuje božur kao cvet koji pozitivno utiče na harmoničan suživot žene i muškarca. Cvet ljubavi, divljenja i ženstvenosti cveta u kasnoproletnjim i ranim, letnim mesecima. Beli božuri simboliziraju devojčice i smatraju se simbolom njihovih misli, ali i njihove lepote.
  5. Osim što opojno miriše i raskošno izgleda, božur ima i lekovita svojstva. Navodno pozitivno deluje na nervni sistem, poboljšava pamćenje, snizuje holesterol i pozitivno utiče na rad jetre. IZVOR : zadovoljna.hr
Zemlja Magazin je #1 izvor zelenih i zdravih vesti
NE PROPUSTI ZEMLJA MAGAZIN EMAIL BILTEN! 
Upiši svoju email adresu i prijavi se na našu mesečnu mailing listu da primaš najnovije vesti na svoju e-poštu.


"Obećavamo da vaša email adresa neće biti zloupotrebljena"