Naslovna > Abeceda Ishrane > Rok trajanja za neke namirnice

Rok trajanja za neke namirnice


Rok trajanja za neke namirniceVećina veruje da je korišćenje namirnica nakon isteka naznačenog roka trajanja opasno. Većina naznačenih rokova trajanja označava njihovu svežinu a ne bezbednost, piše Huffington Post. Pogledajte koje su sve namirnice dobre za konzumiranje i nakon isteka roka naznačenog na pakovanju.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje može ostati sveže 18 – 24 meseca, bez obzira na to da li stoji u frižideru ili ne. Preporučljivo je držati ga u hladnom i mračnom prostoru, ili u frižideru ako je napolju toplo.

Sirova jaja

Jaja mogu ostati sveža 3 – 5 nedelja u frižideru ili celu godinu ukoliko ih držite u zamrzivaču, iako se ne preporučuje njihovo zamrzavanje sa ljuskom. Jaja će ostati još dugo sveža nakon što njihov naznačen rok trajanja istekne, samo ih nemojte držati u vratima frižidera – najbolji je najhladniji deo frižidera.

Pasterizovano mleko

Mleko će ostati sveže do nedelju dana nakon isteka naznačenog roka trajanja, i skoro tri meseca u zamrzivaču. Ukoliko je mleko čudnog mirisa, treba ga baciti.

Jogurt

Nakon isteka roka trajanja imate 7 – 10 dana da uživate u njemu, i skoro dva meseca ukoliko se nalazi u zamrzivaču.

Majonez

Otvorena tegla majoneza dobra je za upotrebu i do 3 meseca nakon što je rok trajanja istekao.

Krastavci

Krastavci u tegli, kada ih otvorimo, mogu ostati sveži i do godinu dana. Isto važi i za masline i kapar.

Sirće

Sirće praktično ima neograničen rok upotrebe. Određene promene u boji mogu se desiti kod određenih vrsta, ali je ono i dalje dobro za upotrebu.

Med

Poput sirćeta, kvalitet meda se ne menja tokom vremena. Jako malo vode i visoki nivoi kiselina nisu toliko privlačni bakterijama.

Senf

Senf kupljen u prodavnici može biti svež i do 2 godine nakon isteka roka trajanja. Dužina ovog perioda zavisi od načina na koji je bio skladišten. Domaći senf ima znatno kraći vek trajanja.

Puter

Puter je dobar za upotrebu i do 2 nedelje nakon isteka roka. Ukoliko ga stavite u zamrzivač možete ga koristiti i nakon 9 meseci.

Kafa

Otvorena kutija kafe trajaće i do 5 meseci nakon naznačenog roka trajanja, dok će nesamlevena zrna biti dobra i nakon 6 meseci.

Začini

Sa izuzetkom nane, koja ima nešto kraći vek trajanja, većina začina od cimeta do bibera, mogu se koristiti i do 3 godine nakon isteka roka trajanja. (IZVOR: HUFFINGTON POST)


zzzz

. Zemlja Magazin

Zemlja Magazin
Zemlja.rs - Magazin zdravog života okuplja ljubitelje zdrave ishrane i generalno zdravog načina življenja, kao i ljubitelje organske i biodinamičke hrane, pojedince i udruženja koji žele da doprinesu promociji vrednosti zdrave hrane i zdravog načina života u zemlji, regionu i svetu uopšte.

Ostavi Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*