Naslovna > Abeceda Ishrane > Hrana za telo > Japanska jabuka

Japanska jabuka


japanska-jabukaOva izuzetno zdrava voćka (latinski naziv: Diospyros kaki) je veoma bogata vitaminom C, pa jača imunitet. Sadrži tri grama biljnih vlakana (to je preko 10 procenta dnevnih potreba). pomaže i u snižavanju nivoa holesterola i u regulisanju varenja.

Sadrži veliku koričinu fruktoze, pa se preporučuje i u ishrani onih koji imaju povišen nivo šećera u krvi.

Japanska jabuka je posebno bogata flavonoidima, a naročito kvercetinom, što je čini poželjnom namirnicom u prevenciji kardiovaskularnih oboljenja. Zahvaljujući flavonoidima, ona štiti organizam i od štetnih uticaja radikala.  U istočnoj tradicionalnoj medicini, koristi se kao pomoć u lečenju upale creva, hemoroida, bolesti želuca, bolesti jetre i žuči (protiv masne jetre i slabog izlučivanja žuči, jer stimulise rad jetre). Prirodni je laksativ, a poseduje i antibakterijska i antibiotska svojstva. Takođe može da pomogne da se snizi visoka telesna temperatura i da se ublaže valunzi.

Najbolji je za upotrebu plod japanske jabuke koji je pod rukom mekan. Od nje može da se pravi sok, džem, sirup ili voćna salata. (zdravahrana.com)


zzzz

. Zemlja Magazin

Zemlja Magazin
Zemlja.rs - Magazin zdravog života okuplja ljubitelje zdrave ishrane i generalno zdravog načina življenja, kao i ljubitelje organske i biodinamičke hrane, pojedince i udruženja koji žele da doprinesu promociji vrednosti zdrave hrane i zdravog načina života u zemlji, regionu i svetu uopšte.

Ostavi Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*